Ogrässalt

Standard

När man har en liten trädgård där ogräset försöker ta sig in från grannarna – kirskål från ena hållet och nässlor från andra – får man kämpa, eller göra om kampen till mat. Det är alltid roligare att skörda än att rensa ogräs, så dags att göra mer mat! Tidigare i vår har vi testat att göra pesto på både kirskål och nässlor, och där var kirskålspesto helt klart godast. Men nu ville jag testa att göra örtsalt och örtbuljong!

image

Ogräs- och löksalt till vänster samt ogräs- och lökbuljong till höger.

Örtsalt 
Jag läste på på Alternativ. Alla frågor ni ställer er efteråt finns det svar på där.

Kirskål
Nässlor
Färsk lök
Några vitlöksklyftor
Salt (jag valde ett salt med jod)

image

Kirskålen i trädgården hade inte en chans att räcka. Jag fick gå till Karlslundsparken där det finns kirskål till ett kompani.

image

Nässlorna hade jag plockat, sköljt och torkat redan tidigare.

Gör så här:
Plocka kirskål och nässlor (HANDSKAR!), men undvik att plocka där hundar går. Skölj om du måste, men ser de rena och fina ut blir det bäst att inte skölja. Repa bort bladen från stjälkarna. Mixa ogräset.

Ansa löken och mixa tillsammans med vitlöksklyftor. Mixa ihop ogräs och lök tills det är tillräckligt slätt.

Tillsätt salt och blanda (eller mixa) noggrant. Till örtsalt tillsätter man 1 dl salt till 4 dl mixade ogräs/lök, till örtbuljong tillsätter man endast 1-2 msk salt till samma mängd mixade ogräs/lök.

Bred ut röran på ugnspapper i torkmöllan och låt torka. När det är helt torrt ska det mixas igen till önskad konsistens.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s